Faantelaand (regio)

Algemeen

Raamsdonksveer (Veers: Ut Fèr) is een plaats in de Nederlandse gemeente Geertruidenberg, provincie Noord-Brabant, aan de oostzijde van de Donge tegenover de stad Geertruidenberg. Het is een regionaal centrum van handel en industrie. Raamsdonksveer ligt tussen Oosterhout en Hank.

         

Geschiedenis

Raamsdonskveer komt voort uit de gemeente Raamsdonk dat bestond uit twee kernen: Raamsdonk-dorp en Raamsdonksveer. Raamsdonk-dorp ontwikkelde zich als een op de landbouw gericht dorp, terwijl Raamsdonksveer, gelegen op de oever van het Oude Maasje, later de Bergsche Maas, zich meer ontwikkelde als een plaats van vissers, schippers, dijk- en polderwerkers en griendwerkers. In 1843 splitste men zich af van Raamsdonk door het stichtten van een eigen parochie.

         

Carnaval

Tijdens carnaval heet Raamsdonksveer ‘t Faantelaand. De inwoners worden dan vier dagen lang Faanten en Faantinnen genoemd. Ook de plaatsnaambordjes worden dan vervangen. De optocht vind plaats op zondagmiddag en de prijsuitreiking op maandagavond. Op dinsdag wordt de carnaval afgesloten met een lampionnenoptocht voor de jeugd en een popverbranding op het Heereplein.


Route optocht Faantelaand

Andere verenigingen

 Faantelaand (Raamsdonksveer)

CV De Bende van Ellende
CV De Durdraojers
CV De Leuthappers
CV De Pleeboys
CV Tjop Tjop

     


 D’n Haaykaant (Raamsdonk)

CV De Daltons
CV De Kloempestoempers
CV De Lapswaanse
CV De Rauwdauwers
CV De Taptrappers
CV Oké
CV De Leo's

     


 Potteschijterslaand (Geertruidenberg)

CV De Lamme Tak
CV De Laoileeuwkes
CV De Partyboys